Okrugli stol

Okrugli stol #1

Mogućnosti poslijediplomskog obrazovanja za psihologe i druge stručne suradnike - predstavljanje novog studijskog programa Poslijediplomskog specijalističkog studija Inkluzivnog odgoja i obrazovanja

Sažetak:
Prema Nacionalnom planu izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2021. do 2027. godine prioritetno područje je inkluzivni odgoj i obrazovanje te zapošljavanje osoba s invaliditetom, u sklopu kojeg je posebni cilj osigurati inkluzivni odgoj i obrazovanje za djecu s teškoćama u razvoju i studente s invaliditetom. Kako bi odgovorio na trenutne potrebe po pitanju inkluzivnog odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti ove akademske godine pokreće novi studijski program. Poslijediplomski specijalistički studij Inkluzivnog odgoja i obrazovanja namijenjen je stručnim suradnicima (psiholozima, pedagozima, rehabilitatorima), odgojno-obrazovni djelatnicima (odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima) i svima koji rade s djecom i mladima s posebnim potrebama (daroviti i s teškoćama u razvoju) kao što su socijalni radnici i socijalni pedagozi. Glavni je cilj studija upoznavanje polaznika sa suvremenim teorijskim i praktičnim dostignućima u području rehabilitacije, psihologije, posebne pedagogije i srodnim područjima, te njihovo osposobljavanje da stečena znanja i vještine iz tih područja uspješno primijene u praksi. Tijekom samog izlaganja raspravljat će se o trenutnim potrebama na području Osječke-baranjske županije i šire, uvjetima rada na terenu (redovnim i specijalnim odgojno-obrazovnim ustanovama) kao i samoj strukturi i uvjetima upisa i pohađanja novog studijskog programa.

Trajanje: 45 minuta
Voditeljica: izv.prof.dr.sc. Tena Velki (voditeljica Poslijediplomskog specijalističkog studija Inkluzivnog odgoja i obrazovanja)
Sudjeluju: doc.dr.sc. Ksenija Romstein (voditeljica Centra za rehabilitaciju pri Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti), doc.dr.sc. Ivana Stanić (pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije), Vladimir Bjelobrk (ravnatelj Centra za autizam)


Okrugli stol #2

Uloga tjelesne aktivnosti i profesionalnog sporta u svakodnevnom funkcioniranju i očuvanju mentalnog zdravlja

Sažetak:

Promicanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja danas je važnije nego ikada prije, posebice nakon što je 2019. godine Svjetska zdravstvena organizacija upozorila na brojne izazove vezane uz mentalno zdravlje tijekom i nakon COVID-19 pandemije. Navedeno je vidljivo iz statistike prema kojoj je u 2020. godini u djelatnosti obiteljske medicine u Hrvatskoj kod čak 806.259 osoba zabilježena jedna ili više dijagnoza iz skupine mentalnih poremećaja. Iste je godine samoubojstvo zabilježeno kao drugi najčešći uzrok smrti mladih.

Upravo zbog toga nužno je podizati svijest o važnosti mentalnog zdravlja te promovirati zaštitne čimbenike u očuvanju istog. Dosadašnja istraživanja pokazuju da tjelesna aktivnost ima pozitivne i preventivne učinke u vidu smanjenja simptoma depresije, anksioznosti i stresa. Stoga će se na okruglom stolu raspravljati o ulozi tjelesne aktivnosti i profesionalnog sporta u svakodnevnom funkcioniranju i očuvanju mentalnog zdravlja. Uz raspravu o strategijama za unaprjeđenje tjelesnog i mentalnog zdravlja te načinima uspostavljanja zdravih navika, bit će govora i o pozitivnim i negativnim aspektima profesionalnog sporta te izazovima i preprekama s kojima se sportaši mogu susresti. Svoju perspektivu na navedene teme dat će voditelj istraživačkog projekta na temu tjelesne aktivnosti i psihološke dobrobiti, sportska psihologinja te profesionalni sportaši.Trajanje: 45 minuta
Voditelji: doc. dr. sc. Irena Pavela Banai i Ruben Betlehem, mag. psih.
Sudjeluju: doc. dr. sc. Dragan Glavaš (Odjel za psihologiju, Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb), Rebeka Prosoli, mag. psih. (Kineziološki fakultet, Zagreb), dr. Matej Jukić (triatlon, Trim-tim klub), David Šain (veslanje, VK Iktus)

Kako ne utopiti mladost u alkoholu?

Kako ne utopiti mladost u alkoholu?

Autori:

  • Siniša Brlas, profesor psihologije
  • Sabina Mandić, mag. soc. ped.
  • prof. dr. sc. Željko Marušić
  • mr. sc. Vesna Šerepac, dipl. pedagog
  • prim. mr. sc. Miroslav Venus, dr. med., specijalist epidemiolog
Urednik: Siniša Brlas, profesor psihologije
Nakladnik: Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije
Stručni recenzent: prim. mr. sc. Elvira Koić, dr. med. spec. psihijatar
Publikacija je tiskana uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske u okviru programa „Kako ne utopiti mladost u alkoholu?“ koji se provodi u Virovitičko-podravskoj županiji od 2021. do 2023. godine.